Survei Praktik Keuangan Usaha Mikro, Kecil dan Menengah

(Studi pada Usaha Kuliner di Kecamatan Kota Waingapu)

  • Lusianus Heronimus Sinyo Kelen Universitas Kristen Wira Wacana Sumba
  • Muhammad Rifaldy Universitas Kristen Wira Wacana Sumba

Abstrak

Objective  This study aims to conduct a survey on the financial practices of micro, small and medium enterprises in Waingapu City District, especially in the study of culinary businesses.

Research Method.  This research uses a quantitative descriptive method with a survey technique of 75 respondents.

Results.  The results of the study show that there are three things, namely the amount of capital used, sources of business capital, and financial records carried out or not in MSMEs.  

Conclusion.  The results of this survey indicate that there are several things that can be concluded, namely: first, most of them use their own capital. Second, the survey results show that all MSMEs in Waingapu City District are included in the criteria for micro-enterprises. The three survey results show that the majority of MSME owners in Waingapu City do not keep financial records.

Referensi

Aryansyah, J. E., Mirani, D., & Martina, M. (2020). Strategi Bertahan Usaha Mikro Kecil dan Menengah Sektor Kuliner di Masa Pandemi Covid-19. Seminar Nasional AVoER XII, November, 18–19.
Atmaja, H. E., & Novitaningtyas, I. (2021). Analisis Aspek Pemasaran UMKM di Masa Resesi Global Dampak dari Pandemi Covid-19. Poli Bisnis, 13(1), 1–11.
Desiyanti, R. (2016). Literasi dan Inklusi Keuangan serta Indeks Utilitas UMKM di Padang. BISMAN Jurnal Bisnis & Manajemen, 2(2), 122–134.
Farhan, M., Novriansa, A., Kalsum, U., & Mukhtaruddin. (2020). Pengenalan Akuntansi bagi Usaha Mikro Kecil dan Menengah ( UMKM ) di Desa Kota Daro , Kabupaten Ogan Ilir. Sricommerce: Journal of Sriwijaya Community Services, 1(1), 47–54.
Hidayat, A. (2021). Model Praktik Lembaga Keuangan Mikro Syariah dalam Pemberdayaan UMKM di Masa Pandemi Covid-19. Jurnal Bisnis, Keuangan Dan Ekonomi Syariah, 01(01), 21–32.
Imtihan, I. (2018). Analisis Tingkat Pendidikan dan Sumber Modal sebagai Upaya Pengembangan UMKM dalam Menghadapi Masyarakat Ekonomi ASEAN (Studi Kasus: Usaha Mikro dan Kecil di Provinsi Sumatera Barat Tahun 2015). Jurnal Manajemen Dan Kewirausahaan, 9(6), 1–13.
Katadata Insight Center. (2020a). Digitalisasi, Strategi UMKM Selamat dari Krisis. Katadata. https://katadata.co.id/katadatainsightscenter/analisisdata/5f03cf11e0198/digitalisasi-strategi-umkm-selamat-dari-krisis
Katadata Insight Center. (2020b). Digitalisasi UMKM di Tengah Pandemi Covid-19. Katadata.Co.Id. https://katadata.co.id/umkm
Kelen, Lusianus H. S., Hutar, A. N. R., Adindarena, V. D., & Renggo, Y. R. (2022). Profil Keputusan Struktur Modal Pelaku Usaha Mikro , Kecil Dan Menengah. Coopetition: Jurnal Ilmiah Manajemen, 13(2), 319–334. https://doi.org/https://doi.org/10.32670/coopetition.v13i2.474
Kelen, Lusianus Heronimus Sinyo. (2021). Fase Ketiga Teori Manajemen Keuangan: Neurofinance Sebagai Sebuah Pendekatan Baru. Coopetition : Jurnal Ilmiah Manajemen, 12(1), 79–86. https://doi.org/10.32670/coopetition.v12i1.266
Kelen, Lusianus Heronimus Sinyo. (2022). Pengaruh Socioemotional Wealth Terhadap Keputusan Struktur Modal. Jurnal Ilmu Manajemen Dan Bisnis, 13(1), 1–10.
Kementrian Koperasi dan UMKM. (2018). Perkembangan Data Usaha Mikro, Kecil dan Menengah (UMKM) dan Usaha Besar (UB) Tahun 2017 -2018.
Mazzarol, T., & Rebound, S. (2020). Small Business Management (Theory and Practice). In Springer.
Nurbaya, N., Chandra, W., & Ansar, A. (2020). Perubahan Sistem Pelayanan Makanan Pada Usaha Kuliner Selama Masa Pandemi Covid-19 dan Era Kebiasaan Baru di Kota Makassar. Jurnal Kesehatan Manarang, 6(Khusus), 61–68.
Paddock, J., Copeland, T. E., & Weston, J. F. (1980). Financial Theory and Corporate Policy. In The Journal of Finance (Vol. 35, Issue 3). https://doi.org/10.2307/2327506
Patimara, D. D., & Pakereng, Y. M. (2021). Analisis Pemanfaatan Kredit Untuk Pengembangan Usaha (Studi Pada Nasabah Pegadaian Cabang Waingapu). Tranformatif, X(November), 15–27. https://ojs.unkriswina.ac.id/index.php/transformatif/article/view/211
Permana, S. H. (2017). Strategi Peningkatan Usaha Mikro, Kecil, Dan Menengah (UMKM) Di Indonesia. Aspirasi, 08(01), 93–103.
Putra, W. P., & Yuliarmi, N. N. (2017). Pengaruh Modal, Tenaga Kerja, Tingkat Pendidikan, Teknologi Dan Terhadap Produksi UMKM Di Kecamatan Ubud Kabupaten Gianyar. E-Jurnal EP Unud, 10(04), 1686–1715.
Putri, S. (2020). Kontribusi UMKM terhadap Pendapatan Masyarakat Ponorogo: Analisis Ekonomi Islam tentang Strategi Bertahan di Masa Pandemi Covid-19 Sedinadia. Ekonomika Syariah: Journal of Economic Studies, 4(2), 147–162.
Ruscitasari, Z., Nurcahyanti, F. W., & Nasrulloh, R. S. (2022). Analisis Praktik Manajemen Keuangan Umkm Di Kabupaten Bantul. NUSANTARA: Jurnal Ilmu Pengetahuan Sosial, 9(4), 1375–1382.
Sajaya, P. K. A., & Nuratama, I. P. (2021). Tata Kelola Manajemen & Keuangan Usaha Mikro Kecil Menengah. In CV. Cahaya Bintang Cemerlang.
Septiani, R. N., & Wuryani, E. (2020). Pengaruh Literasi Keuangan Dan Inklusi Keuangan Terhadap Kinerja Umkm Di Sidoarjo. E-Jurnal Manajemen Universitas Udayana, 9(8), 3214. https://doi.org/10.24843/ejmunud.2020.v09.i08.p16
Suliyanto, S. (2018). Metode Penelitian Bisnis (A. Cristian (ed.); Pertama). Andi Offset.
Syamsul, S. (2022). Analisis pencatatan dan pelaporan keuangan umkm di kota palu. Jurnal Keunis (Keuangan Dan Bisnis), 10(1), 33–42.
Diterbitkan
2022-12-15