ANALISIS BREAK EVEN POINT SEBAGAI DASAR PERENCANAAN LABA PADA CV TDR PAMATANG SIMALUNGUN
Abstract
The purpose of this study is to find out 1. overview of total sales, fixed costs and variable costs on CV TDR Pamatang Simalungun, 2. Calculation of break even point, margin of safety and minimum sales on CV TDR Pamatang Simalungun. Analytical techniques used in this study are qualitative descriptive analysis and inductive analysis. The results of this study can be concluded as follows: 1. Sales at CV TDR Pamatang Simalungun for the period 2018-2023 have fluctuated and tend to increase. Variable costs for the period 2018-2023 fluctuate tend to increase. Fixed costs for the period 2018-2023 fluctuated and tended to decrease. 2. The value of the company's contribution margin during the 2024-2025 period decreased. 3. The value of the company's break even point during the 2018-2023 period decreased. 4. The value of the company's margin of safety during the period 2024-2025 decreased by 5. The application of profit planning with the break even point method can show the minimum sales results that must be achieved in order to generate optimal profits
References
Ardhianto, W.N. (2019) Buku Sakti Pengantar Akuntansi. Yogyakarta: Anak Hebat Indonesia.
Carter, W.K. (2015) Akuntansi Biaya. Keempat. Jakarta: Salemba Empat.
Maruta, H. (2018) ‘Analisis Break Even Point (BEP) sebagai dasar perencanaan laba bagi manajemen’, JAS (Jurnal Akuntansi Syariah), 2(1), pp. 9–28.
Naro, I.A. and Rahardjo, T. (2017) ‘Analisis Break Even Point Sebagai Alat Perencanaan Total Penjualan Dan Laba (Studi Pada Umkm Rizky Barokah Malang)’, Jurnal Ilmiah Mahasiswa FEB, 5(2).
Silalahi, A.D. et al. (2019) Akuntansi Manajemen. Medan: Madenatera.
Syahyunan (2015) Manajemen Keuangan 1. Ketiga. Medan: Universitas Sumatera Utara Press.
Yusuf, M. (2014) ‘Analisa Break Event Point (Bep) Terhadap Laba Perusahaan’, Esensi: Jurnal Bisnis dan Manajemen, 4(1).
Ananda, G. and Hamidi, H. (2019) ‘Analisis Break Even Point sebagai Alat Perencanaan Laba pada Perusahaan Manufaktur Sub Sektor Makanan dan Minuman yang Terdaftar pada Bursa Efek Indonesia Tahun 2014-2017’, Measurement jurnal akuntansi, 13(1), pp. 1–10.
Ardhianto, W.N. (2019) Buku Sakti Pengantar Akuntansi. Yogyakarta: Anak Hebat Indonesia.
Carter, W.K. (2015) Akuntansi Biaya. Keempat. Jakarta: Salemba Empat.
Maruta, H. (2018) ‘Analisis Break Even Point (BEP) sebagai dasar perencanaan laba bagi manajemen’, JAS (Jurnal Akuntansi Syariah), 2(1), pp. 9–28.
Naro, I.A. and Rahardjo, T. (2017) ‘Analisis Break Even Point Sebagai Alat Perencanaan Total Penjualan Dan Laba (Studi Pada Umkm Rizky Barokah Malang)’, Jurnal Ilmiah Mahasiswa FEB, 5(2).
Silalahi, A.D. et al. (2019) Akuntansi Manajemen. Medan: Madenatera.
Syahyunan (2015) Manajemen Keuangan 1. Ketiga. Medan: Universitas Sumatera Utara Press.
Yusuf, M. (2014) ‘Analisa Break Event Point (Bep) Terhadap Laba Perusahaan’, Esensi: Jurnal Bisnis dan Manajemen, 4(1).